LUULIN, ETTÄ SELVIÄN KUUDEN TUNNIN YÖUNILLA, MUTTA VALMENTAJANI SANOI EI

LUULIN, ETTÄ SELVIÄN KUUDEN TUNNIN YÖUNILLA, MUTTA VALMENTAJANI SANOI EI

 

Kannattaa ottaa edes selailuun joskus Walkerin kirja: Miksi Nukumme

Uskotko kuuluvasi siihen porukkaan, joka selviää kuuden tunnin yöunilla? Se voi olla kuolettava harhaluulo.

Jos todella nukut säännöllisesti vain kuusi tuntia yössä (tai alle seitsemän), niin et oikeasti kuulu siihen porukkaan, joka selviää kuuden tunnin unilla vaan kuulut siihen porukkaan, joka lisää todennäköisyyksiään kuolla nuorempana.

Tietysti todella ikävää, jos kärsii uniongelmista tai ei olosuhteiden pakosta saa riittävästi unta. Esimerkiksi pienet lapset voivat olla niin julmia, etteivät anna aikuisten ihmisten nukkua. Mutta uni kannattaa priorisoida, jos oma hyvinvointi miellyttää. Tai oikeastaan ei ole vaihtoehtoja, koska hyvinvointi lähtee unesta.

Luin useammasta lähteestä suositellun Matthew Walkerin Miksi Nukumme -kirjan. Alkuun mietitytti, että 400 sivua nukkumisesta on vähän blaaah, mutta väärässä olin. Se olikin massiivisen mielenkiintoinen kirja! Suosittelen lukemaan tai kuuntelemaan.

Muutamia hakuja kirjasta:

🙈 Ihminen on ainoa laji, joka vapaaehtoisesti tinkii unesta ja nukkuu vähemmän kuin mitä luonto on määrännyt (7-9h).

😴 Ei ole olemassa mitään biologista toimintoa, jota nukkuminen ei hyödyttäisi.

🚑 Univajeessa immuunijärjestelmä rappeutuu, syöpään sairastumisen riski yli tuplaantuu, verensokerin taso järkkyy, sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa.

🧠 Univaje lisää masennuksen oireita ja taipumusta ahdistukseen.

📺 Kun tuijottaa ruutua myöhään illalla, unihormoni melatoniinin eritys viivästyy -> REM-unta menetetään ja on seuraavana päivänä väsyneempi.
(nostan käden pystyyn ja tunnen piston rinnassani)

☝️ Menetettyä unta ei pysty nukkumaan takaisin.
(jep, viikonloput eivät ole sitä varten)

😖 Univaje vaikeuttaa rasvanpolttoa ja lihasmassaa menetetään.
(rasvanpolttotavoitteet menevät univajeessa reisille, vaikka muuten tehtäisiin kaikki hyvin)

🍩 Ihminen syö univajeessa enemmän. Univajeessa kylläisyyshormonin (leptiini) eritys vähenee ja nälkähormonin (greliini) määrä kasvaa.

👩‍🏫 Uni toimii muistin tukena, uni valmentaa aivoja tallentamaan uusia muistijälkiä. Jos nukut vain 6h niin riistät aivoilta oppimiskyvyn.

⛹️‍♂️ Urheilusuoritukset kärsivät alle 8h yöunilla: uupumiseen johtava aika lyhenee, aerobinen suorituskyky heikkenee, lihasten tehontuottokyky heikkenee ja loukkaantumisten riski kasvaa.

🧟‍♂️ Jos nukkuu 10vrk putkeen 6h unet, se vastaa 24h putkeen valvomista. Jos istut rattiin 5h unilla, onnettomuuden riski kolminkertaistuu.
(tätä sopii miettiä, kun seuraavan kerran väsyneenä kuljettaa pienokaisia tarhaan tai kouluun)

❗️ MIKÄ PAHINTA:

Univajeesta kärsivä ei tunnista univajettaan. Univajeesta kärsivä on sopeutunut heikkoon suorituskykyynsä, vähenevään tarkkaavaisuuteensa ja alhaiseen energiatasoonsa. Siitä on tullut uusi normaali.

“Mitäs jos omaa aikaa on vain myöhään illasta ja haluaa käyttää sen muuhun kuin nukkumiseen?”

Jos minulla olisi omaa aikaa hetki päivästä vain iltamyöhällä, joka nipistäisi uneni riittämättömiksi, saattaisin välillä tehdä jotain hölmöä, kuten käyttää sen oman ajan unieni kustannuksella. Mutta se olisi vaan valinta, priorisointia. Aikuisella ihmisellä on vapaus valita.

Helpoin ja halvin tapa lisätä hyvinvointiaan on nukkua enemmän. Tietysti helpommin sanottu kuin tehty, koska nykyisen tyylinen työelämä ja yhteiskunta synnyttää helposti jos minkälaista uniongelmaa.

🎯 Targetin valmennuksessa saat tarvittaessa käytännön vinkkejä unen laadun ja määrän parantamiseksi.

[email protected]

Avaa chat
Moro! Jos voimailu, lihasmassa, rasvanpoltto tai suorituskyky kiinnostaa, niin tyrkkää viestiä :) -Mikko
Powered by