SWITCH
– Kuinka onnistua muutoksessa, kun muutos on niin pirun hankalaa?
Listasin alle 20 pointtia ja ajatusta kirjasta Switch (Chip & Dan Heath). Switch on epäilemättä parhaimmistoa muutosta käsittelevistä kirjoista.
Suositus teokselle, jos johdat muutosta tai havittelet muutosta omassa elämässäsi. Olisi mukavaa, jos vilauttaisit tätä tekstiä jollekin tutulle elämäntapamuuttujalle.
💎💎💎💎💎
1️⃣ Muutos on vaikeaa, koska ihmiset helposti väsyttävät itsensä ja ahdistuvat muutoksen kanssa. Luovuttaminen näyttää laiskuudelta, mutta on todellisuudessa uupumista, sillä on lähdetty täysillä matkaan.
2️⃣ Tieto ei muuta käytöstä. Kaikki tietävät, että kannattaa liikkua ja syödä jotenkuten järkevästi, mutta harva niin tekee. Muutos voi tapahtua, kun siinä on mukana riittävän vahva tunne. Pitää -tuntua- siltä, että muutos olisi tärkeää.
3️⃣ Ongelma on monesti se, että järki ja tunne ovat usein eri mieltä.
4️⃣ On iso ero tietää, mitä tulisi tehdä ja olla motivoitunut tekemään sen.
5️⃣ Järki ohjaa liian usein näkemään vain ongelmakohtia, eikä sitä, mikä jo toimii ja pelittää.
Negatiivisuus kaventaa ajattelukenttää, positiivisuus rakentaa ja laajentaa sitä.
6️⃣ ‘The bright-spot’ filosofia: Mikä jo toimii ja miten sitä voisi tehdä enemmän? Muutoksen onnistumisella on paremmat mahdollisuudet, kun lähtee alusta asti kloonaamaan hyviä juttuja.
7️⃣ Mikä näyttää vastustukselta, on usein epätietoisuutta. Epävarmuus säikyttää ja nostaa muutosvastarintaa. Muutoksen suunnan tulisi olla kristallinkirkas. Selkeys tuhoaa vastarinnan.
8️⃣ Esimerkki: ihmisen ei tule niinkään muuttaa syömiskäyttäytymistään vaan ostoskäyttäytymistään.
9️⃣ Tee itsesi tilivelvolliseksi jollekin. Huutele vaikka julkisesti, että nyt alkoi treenaaminen tai hanki valmentaja, jonka palveluista maksat. ➡️ Sosiaalista painetta kehiin.
🔟 Ole konkreettinen: “joskus tässä” ei ole päivä, “aloittelen joskus keväällä” ei ole ajankohta, “jonkin verran” ei ole numero.
“Ensi tiistaina klo 13” puolestaan on konkreettinen aika.
1️⃣1️⃣ Aloittaminen on vaikeampaa kuin jatkaminen.
1️⃣2️⃣ Muutoksen peruskysymys: Mitä nimenomaisesti tulisi tehdä eri tavalla? It’s the critical moves that count.
1️⃣3️⃣ Isot ongelmat harvemmin vaativat isoja ratkaisuja, pikemminkin peräkkäisiä pieniä muutoksia. Isot muutokset tapahtuvat sarjana pieniä muutoksia. Lumipalloefekti.
Muutos ei ole mikään yksittäinen tapahtuma vaan prosessi.
1️⃣4️⃣ Edistymisen tunne on mielettömän tärkeää! Varsinkin valmentajien tulisi huomata kehittyminen ja muistuttaa valmennettaviaan kehityksestä.
Motivaatio syntyy myös itseluottamuksesta ja havainnosta, että ‘pystyn tähän’. I’m in charge.
1️⃣5️⃣ Epäonnistumisia ja hidasteita tulee matkalle. Se kannattaa tiedostaa etukäteen.
1️⃣6️⃣ Kutista tavoitetta pienemmäksi. Miten kuoritaan sata kiloa perunoita? -Peruna kerrallaan
1️⃣7️⃣ Käyttäytyminen on tarttuvaa. Kun ihminen saa toimia mielensä mukaan, hän yleensä matkii muita. Identiteetti voi toimia muutoksen esteenä.
1️⃣8️⃣ Tavoissa on voimaa, ne ovat käyttäytymisen autopilotti. Tavat syntyvät joka tapauksessa, olivat ne tietoisia tai eivät.
Ihmisillä on tapana juuttua tiettyihin ajatustapoihin. Tietoisuus niistä olisi suositeltavaa.
➡️ Tapoja kannattaa ketjuttaa. Yhdistä jonkun vanhan tavan yhteyteen uusi toivottu tapa. Vanha tapa toimii triggerinä uudelle käytökselle. Mutta uuden tavan pitää olla riittävän iisi toteutuakseen.
1️⃣9️⃣ Muokkaa ympäristöäsi tavoitetta tukevaksi. Pöydällä näkösällä soisi olevan mieluummin hedelmiä kuin hillomunkkeja. Pyri käärimään ympärille kannustavia ihmisiä.
2️⃣0️⃣ Monessa tapauksessa:
There is no “never”, only a “not yet”.
💎💎💎💎💎
Tyrkkää viestiä valmennustiedusteluista, jos voisin auttaa muutoksessa.
-Mikko
LUE MYÖS:
HALUAISITKO APUA VOIMAHARJOITTELUN SUUNNITTELUUN?
TOP 13 luetut kirjat 2019, osa 1/2
TOP 13 luetut kirjat 2019, osa 2/2