“A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only one.” -George R. R. Martin
Iskin viime vuonna pöytään henkilökohtaiset ennätykset luettujen kirjojen osalta: 44 luettua kirjaa vuonna 2019. Tuli nimittäin listattua kaikki opukset muistiin. Luku tuntuu järkyttävän paljolta, mutta vielä isompi on lukulistalle tippuneiden lukemattomien kirjojen vyöry. Tuo reilunpuoleinen luettujen kirjojen lukema taitaa mennä osastolle: se mitä seuraat, niin sitä tulee sitten tehtyä.
Suurimmasta osasta kirjoja tuli tehtyä muistiinpanoja kynällä paperille. Samalla tavalla kuin joku on saattanut tehdä vaikkapa 1800-luvulla. Mutta se ei tarkoita, että Targetin valmennusmetodit ovat 1800-luvulta.
Lukemisen ja asioiden ymmärtämiseen pyrkimisen ansiosta valmennus pysyy tiukasti nykyajassa. Kirjat ovat yksi loistokas tapa avartaa näkemyksiään.
Listalle valikoin itselleni osuvia kirjoja, vaikea valita parhaita. Eivät ole paremmuusjärjestyksessä. Suurin osa on urheilu- / valmennus- / psykologia-aiheisia teoksia. Odotusarvoltaan kaikki ovat päteviä opuksia, mihin tulee tartuttua. Toisena päivänä olisin voinut yhtä hyvin valita toiset kirjat kuin nämä.
📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖
💎💎 MADE TO STICK (Chip & Dan Heath) 💎💎
Kirjan pointti: kuinka saada viesti jäämään ihmisten mieliin.
Suurin ongelma viestimisessä on “the curse of knowledge” eli tietämisen kirous. Emme muista, että toiset ihmiset eivät tiedä sitä, mitä itse tiedämme. Emmekä muista millaista se oli, kun ei itsekään tiennyt asiasta vielä paljoa.
Kun tietää jo kivasti jostain asiasta, ei osaa enää kuvitella millaista oli olla tietämättä. Yritä siinä sitten viestiä kaikille, jotka eivät vielä tiedä.
Tästä seuraa, että eri alojen ammattilaiset viestivät esimerkiksi somessa herkästi vain toisilleen (ja itselleen).
Kuinka helppoa valmentajankin on sortua siihen, että antaa valmennettavilleen liikaa infoa tai liian kovalla jargonilla höystettyä infoa, mikä käy ainoastaan valmentajan järkeen. Ikävä kyllä, se ei välttämättä käy valmennettavan ymmärrykseen. Siitä ei lopulta kukaan kostu.
Joukkueurheilussa valmentaja saattaa pelin alla piirtää fläppitaululle miljoona viivaa, mitkä käyvät täysin valmentajan omaan järkeen. Todellisuudessa ketään pelaajaa ei kiinnosta, mitä pelin alla piirustellaan.
Pelaaja kaipaa ennen peliä ainoastaan oman suoritustunteensa kohottamista. (Jos pelaaja oikeasti tarvitsee pelin alla fläppitaulua, ei hän osaa alun perin pelata alunperinkään. Tai sitten hän on muistisairas ja ei muista, miten peliä pelataan.)
Kenelle: Kaikille, joille on tärkeää saada oma viesti jäämään vastaanottajan / kuulijan / lukijan mieleen. Esim. opettajat, toimittajat, vanhemmat, somettajat, varsinkin tiedeviestijät ja kaikki muutkin kirjoittajat.
📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖
💎💎 RIGHTEOUS MIND (Jonathan Haidt) 💎💎
Nyt ollaan huiman mielenkiintoisen aiheen äärellä. Kirjassa sukelletaan siihen, miksi ihmiset ajattelevat kuten ajattelevat. Ajattelun loogisuudet ja varsinkin epäloogisuudet ovat kiinnostava aihe.
Väittämä siitä, että ihminen kyllä ajattelee järjellä, on aivan hömppää.
“Intuitions come first, strategic reasoning second.”
Todellisuudessa perstuntuma ohjaa ihmisen ajattelua. Järjen tehtävänä on jälkeenpäin perustella perstuntuman oikeellisuus. Tai ainakin saada näyttämään se perstuntuma oikealta.
Järkeilyn avulla voidaan päästä melkein mihin tahansa johtopäätökseen, mihin vain halutaan.
“Whatever you want to believe, just Google your belief.”
Kirja läpikäy mm.
-ryhmäajattelua
-millainen ryhmä ajattelee fiksummin kuin toinen
-mitä eroa on liberaalien ja konservatiivien ajattelussa ja mistä erot johtuvat
Kirjassa käydään myös ajatusvinoumia. Niitä on muuten jokaisella ihmisellä. Eritoten vahvistusharha on jokaisen ihmisen tehdasasetuksissa. Siitä ei pääse Erkkikään mihinkään.
Mietipä kumpi on ollut ihmisen historiassa tärkeämpää?
- Totuus
- Oma maine/asema ryhmässä
Ja minkälaisella ajattelulla päästään mihinkin? Ja miksi mikään olisi muuttunut ihmisen evoluutiossa?
“The human mind is a story processor, not a logic processor.”
Kenelle: Kaikille vähänkään psykologiasta ja ihmisten ajattelun sekoiluista kiinnostuneille. Joudut kyllä pohtimaan omaa ajatteluasi tämän jälkeen, mikä luultavasti on vain hyvä asia.
📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖
💎💎 TEMPERAMENTTI, stressi ja elämänhallinta (Liisa Keltikangas-Järvinen) 💎💎
En jotenkin pysty ymmärtämään, miksi näitä asioita ei opeteta jo peruskoulussa. Nämäkin jutut piti vasta aikuisiällä oivaltaa.
Jos jonkun kirjan tältä listalta joskus luet, niin tämä voisi olla ykkösvalinta. Ei akateemista jänkkiä ja jargonia, vaan sujuvaa ja helppoa luettavaa. Ja aivan pirun tärkeä ja mielenkiintoinen aihe.
Temperamentti on kaikkea muuta kuin mitä sillä tarkoitetaan puhekielessä. Oikeasti ei voi sanoa, että “hän on temperamenttinen.” Se ei oikeasti tarkoita mitään. Kaikilla on erilaisia temperamenttipiirteitä, mitkä selittävät ihmisten erilaisuuksia. Temperamentti on synnynnäinen ja pysyvä taipumus/tyyli käyttäytyä tietyllä tavalla tietyissä tilanteissa.
Ihmisellä on tapana arvioida toista ihmistä sen mukaan, miten itse toimisi kussakin tilanteissa. Se johtaa auttamattoman herkästi ymmärtämisongelmiin.
Jos valmentaja ei ymmärrä toisenlaisia ihmisiä, tai jos valmentaja tulee toimeen vain itsensä kaltaisten ihmisten kanssa, niin…jaiks…
Esimerkiksi työpaikkahakemukset sisältävät usein käsittämättömät määrät persoonallisuussyrjintää, kun töihin haetaan aktiivisia, sosiaalisia ja avoimia ihmisiä. Ne ovat synnynnäisiä piirteitä, jotka eivät ollenkaan tarkoita sitä, mitä niiden kuvitellaan tarkoittavan.
Kenelle: Kaikille lukutaitoisille, joita kiinnostaa oppia tuntemaan itseään (ja sitä kautta muitakin ihmisiä). Suositan siis jokaiselle tätä.
📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖
💎💎 VOIMAHARJOITTELUN KÄSIKIRJA (Tuomas Rytkönen) 💎💎
Tässä se on. Napakka suomenkielinen paketti voiman eri osa-alueiden kehittämisestä jymäkällä lähdeluettelolla. Tätä tulee edelleen selailtua yhä uudestaan. Tästä kirjasta saa enemmän irti, kun ymmärtää jo etukäteen jotain treenaamisesta.
Kenelle: Valmentajille, lajista riippumatta ja tavoitteellisille treenaajille/urheilijoille.
📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖
💎💎 MIKSI NUKUMME (Matthew Walker) 💎💎
Kirja on saanut sittemmin hieman noottia siitä, että joitain tutkimustuloksia on kaunisteltu hieman tukemaan kirjan sanomaa. Mutta se ei silti poista kirjan massiivisen hyödyllistä ja mielenkiintoista sanomaa.
Tästä kirjasta olen kirjoitellut aiemmin.
Kenelle: Kaikille. Oikeasti, jokaiselle tärkeä opus luettavaksi.
📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖
💎💎 CONSCIOUS COACHING (Brett Bartholomew) 💎💎
Ai saakeli, tämä oli hyvä. Jos tuota sopii edes suomentaa, niin kirjassa käsitellään “tietoista valmentamista”. Sitä, miten valmentaminen on paljon muutakin kuin fysiikan kehittämistä. Valmentaminen on myös ihmisten välistä kanssakäymistä.
Sellainen kuva on jäänyt, että varsinkin nykyiset joukkuelajien mestarivalmentajat ovat tässä edelläkävijöitä.
Kirja antaa lempeällä otteella isoa keskisormea autoritäärisille valmentajille.
Muutamia poimintoja kirjasta:
“Coaching is a journey.”
“Conscious coach don’t coach to athletes – they coach with athletes.”
“The best coaches are the best not because they think themselves as a master, but because they always want to keep learning.”
“Conscious coach relies foremost on trust.”
“Athletes are people first.”
“Rest is a weapon. Don’t rush anything.”
“Don’t overcoach.”
“Athletes have a right to be a skeptical.”
“If athlete understands the why, they won’t think too much about the how.”
“Explaining “why” is critical.”
“As coaches, we want to compose rather than control.”
Kenelle: Jokaiselle valmentajalle lajista riippumatta, johtajille ja opettajille.
📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖
Loput seitsemän kirjaa ensi kerralla käsittelyyn.
-Mikko
#target_mikko