TOP 13 luetut kirjat 2019, osa 2/2

Osa 1/2 täällä.

“So many books, so little time.” -Frank Zappa

Luottaisitko enemmän valmentajaan, joka lukee paljon pyrkiäkseen selvittämään ja ymmärtämään asioita vai valmentajaan, joka näyttää persettään Instagrammissa? (Ethän kuitenkaan kysy, että siinäkö ne kaikki vaihtoehdot nyt on.;))

Iskin viime vuonna pöytään henkilökohtaiset ennätykset luettujen kirjojen osalta: 44 luettua kirjaa. Tuli nimittäin listattua kaikki opukset muistiin. Tuntuu kohtuullisen paljolta, mutta vielä isompi on lukulistalle tippuneiden lukemattomien kirjojen vyöry. Tuo reilunpuoleinen luettujen kirjojen lukema taitaa mennä osastolle: se mitä seuraat, niin sitä tulee sitten tehtyä.

Suurimmasta osasta kirjoja tuli tehtyä muistiinpanoja kynällä paperille. Samalla tavalla kuin joku on saattanut tehdä vaikkapa 1800-luvulla. Mutta se ei tarkoita, että Targetin valmennusmetodit ovat 1800-luvulta.

Lukemisen ja asioiden ymmärtämiseen pyrkimisen ansiosta valmennus pysyy tiukasti nykyajassa. Kirjat ovat yksi loistokas tapa avartaa näkemyksiään.

Listalle valikoin itselleni osuvia kirjoja, vaikea valita parhaita. Eivät ole paremmuusjärjestyksessä. Suurin osa näyttää olevan urheilu- / valmennus- / psykologia-aiheisia teoksia.

📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚

💎💎💎 EVERYTHING IS F*CKED: A book about hope (Mark Manson)

Sama suomeksi: Kaikki menee päin helvettiä

Oikeasti kaikki ei mene päin helvettiä, vaikka ihmisistä hämmentävän usein siltä tuntuu. Maailmassa on suunnilleen kaikki paremmin kuin koskaan aiemmin ihmisen historiassa. Mutta silloin, kun ihmisiltä on merkitys ja tarkoitus muuttuvassa maailmassa kadoksissa, niin siitä seuraa flippailua.

Psykologiaa ja viisauksia mielenkiintoisesti ja viihteellisesti kirjoitettuna. Lähteitä silti lähemmäs 40 sivua. Check it out, hiton hyvä!

Kenelle: Miksipä ei kaikille. Joo, kaikille.

 

📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚

💎💎💎 THE SPORTS GENE (David Epstein)

Tekevätkö geenit ja lahjakkuus vai harjoittelu ja ympäristö kovan urheilijan? Mitä piilee huippu-urheilijaksi kehittymisen takana? Siinäpä kysymyksiä ja niitä puidaan kirjassa. Sen verran voin spoilata, että geenejä, oikeaa ympäristöä ja harjoittelua tarvitaan. Tietynlaiset ominaisuudet vaativat tietynlaisen ympäristön. Tietynlaisilla geeneillä on mahdollisuudet menestyä tietyissä lajeissa tietynlaisella harjoittelulla. Äärimielenkiintoinen kirja!

🔸 Ei ole olemassa one-size-fits-all treenitapaa, jolla tietyssä lajissa kehittyy. Jos jokin ei toimi, kokeile jotain muuta. (Helppoa soveltaa saliympäristöön)

🔹 Mikä tekee nopeaksi? Geenit. Hitaista lapsista ei tule nopeita aikuisia. Nopeasoluinen urheilija on helppo loukkaannuttaa (ja pilata) vääränlaisella harjoittelulla.

🔸 Miksi kenialaiset ovat niin kovia kestävyysjuoksussa, vaikka VO2max on suunnilleen samalla tasolla muidenkin maiden huipuilla? Ympäristö, kulttuuri ja lajiin täydellisesti sopiva ruumiinrakenne merkkaa. Suomi oli aikoinaan kestävyysjuoksun mahtimaa, mutta nykyisin kulttuuri on “hieman” eri.

Yleisesti ottaen aikainen erikoistuminen nuorena tiettyyn lajiin on todella huono idea (voimistelijat sikseen). All-around atleetit jyräävät!

Kirjassa oli huvittava esimerkki eräästä suomalaisesta hiihtäjälegendasta. Hänellä oli punasolutuotantoon vaikuttava geneettinen mutaatio, mikä antoi väistämättä etua kilpakumppaneihin nähden. Vaikka tietenkin takana oli myös hurjat määrät harjoittelua, ei kaveri suostunut myöntämään, että mutaatio auttoi häntä tippaakaan. Jep jep, oma menestys on aina pelkästään omaa ansiota. Tappioita voidaan sitten selitellä muista asioista johtuviksi.

Kenelle: Kaikille, joita kiinnostaa asiat, mitä voi piileskellä kovien urheilusuoritusten takana.

 

📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚

💎💎💎 SACRED HOOPS (Phil Jackson)

Hetken epäilin, että mitähän tämäkin on, kun kirjan nimessä viitataan pyhiin tai hengellisiin korirenkaisiin. Mutta ennakkoluuloni olivat taas väärät, kuten ennakkoluulot usein ovat.

Kirjan on kirjoittanut Chigaco Bullsin 90-luvun mestarivalmentaja Phil Jackson. Kirjassa käydään hänen valmennusfilosofiaansa ja tarinoita mestarijoukkueen menestyksen takaa. On äärimmäisen mielenkiintoista lukea mitä tapahtuu pelien takana, minne katsojan silmä ei näe.

Legendaarisilla mestarivalmentajilla on yleensä jotain sanottavaa. (Joku voisi sanoa, että minäkin olisin valmentanut Michael Jordanin joukkueen mestariksi, mutta ei se ehkä olekaan niin.)

Alla muutamia ryövättyjä ajatuksia kirjasta. Näitä voi soveltaa missä tahansa valmentamisessa tai ihmisten välisissä kanssakäymisissä.

🔸 Pelitapahtumat ovat pelaajia varten. Tämän kun jokainen valmentaja ymmärtäisi. Peli ei ole valmentajan show, vaikka koutsin ego sanoisi mitä. Valmentaminen tapahtuu harjoituksissa.

🔹 “Trust the moment.” Anna peleissä hetken viedä. Ajatukset eivät ole tippaakaan tuloksessa. Kun kohtaa jokaisen hetken avoimesti luottaen hetkeen, tulos tulee tullessaan. Mindfulnessia.

🔸 Valmentajalla on rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa pelin tulokseen. Jos yrittää kontrolloida kaikkea, niin ei tule mitään. Valmentajan on hyvä olla “näkymätön johtaja”.

🔹 Tärkeää on saada jokainen pelaaja tuntemaan itsensä osaksi joukkuetta. Bullsin jäsenten keskinäinen kunnioitus huippuvuosina oli mainittavaa.

🔸 “Trust your gut – The first law of leadership.”

🔹 Huipullakin kokeillaan erilaisia juttuja, joiden toimivuudesta ei ole takeita. Tärkeää on hylätä pian ne jutut, mitkä eivät toimi.

🔸 “Listening without judgement.” Jokaisen valmentajan/johtajan tärkeimpiä työkaluja: kuuntele tuomitsematta ja pyri ymmärtämään.

🔹 “Beginner’s mind”  -> be always open to anything. Merkittävä taito valmentajalle.

Tulen aina vain enemmän ja enemmän siihen tulokseen, että loistavia valmentajia, johtajia ja opettajia yhdistää tietyt samat asiat.

Kenelle: Hyvä kirja kaikille valmentajille ja urheiluihmisille.

 

📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚

💎💎💎 ULJAS UUSI MAAILMA (Aldous Huxley)

Pitäähän se yksi fiktio saada listattua. Sitä on vaikea ymmärtää, miten 30-luvulla (jep, 30-luvulla) kirjoitettu kirja on enemmän ajankohtainen nyt kuin ehkä kertaakaan aiemmin. Kirjoittajan on täytynyt olla nero tai hänellä oli melkoiset aineet. Kenties molempia.

Kenelle: Tieteiskirjallisuuden ystäville.

 

📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚

💎💎💎 PERIODIZATION (T. Bompa & G. Huff)

Linkki aiempaan blogitekstiin.

Tiukka teoreettinen textbook fyysisen suorituskyvyn kehittämisestä.

 

📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚

💎💎💎 PARANOIDI OPTIMISTI (Risto Siilasmaa) & 💎💎💎 JOHTAJUUS (Matti Alahuhta)

Niputan nämä kaksi samaan pakettiin, koska käsittelevät enimmäkseen samaa aihetta: millaista on hyvä johtajuus.

Kaikkea, mitä näissä kirjoissa sanotaan johtamisesta, voi soveltaa valmentamiseen ja elämään yleensäkin. Molemmissa on paljon samankaltaisia ajatuksia kuin ylläolevassa Sacred Hoopsissa. Kovan luokan valmentajat ja johtajat tuntuvat ajattelevan hyvin samankaltaisesti.

Poimintoja kirjasta Paranoidi optimisti, mitä on helppo soveltaa valmennukseen:

🔸 Vaikeudet eivät ole syy jättää leikkiä kesken.

🔹 Tärkein asia on välittää aidosti.

🔸 Jokin ratkaisu on olemassa aina.

🔹 Toiminnan on perustuttuva tietoon.

🔸 On paljon helpompi pitää saavutettua vauhtia yllä kuin päästä liikkeelle.

🔹 Älä jää sääntöjen ja käytäntöjen vangiksi. Käytä järkeä. Toimi niin kuin tilanteessa on viisainta.

🔸 Tekemällä oikeita asioita siirtää takuuvarmasti  todennäköisyyksiä itselle edullisempaan suuntaan.

🔹 Millä arkisilla valinnoilla voi kasvattaa todennäköisyyttä, että asiat etenevät myönteiseen suuntaan?

 

Poimintoja kirjasta Johtajuus, mitä on helppo soveltaa valmennukseen:

🔸 Johtamisessa ydinasioita: kuuntele, ymmärrä, kannusta, anna vastuuta, anna palautetta, anna aikaa.

🔹 Jos ihmiset voivat hyvin, he saavat paljon aikaan.

🔸 Johtamisessa olennaista on yksinkertaisuus, selkeys ja johdonmukaisuus.

🔹 Kuunteleminen on tärkeämpää kuin puhuminen.

🔸 Näe heikkoudet mahdollisuuksina.

🔹 Näe vaikeat tilanteet mahdollisuuksina.

🔸 Muutoksen läpiviemisessä tarvitaan aina seurantaa.

🔹 Jatkuvan oppimisen pitäisi olla itsestään selvää.

🔸 Ihmisten johtamisessa pitää ymmärtää, mikä on toiselle tärkeää. Siihen pystyy paremmin, mitä paremmin tuntee itsensä.

🔹 Tulevaisuuteen voi lähes aina vaikuttaa omilla teoillaan.

 

-Mikko

Kirjavinkkejä otetaan vastaan!:)

Tyrkkää viestiä valmennustiedusteluista: [email protected]