TREENIKEVENNYKSISTÄ

Säännöllinen treenaaminen ilman kevennysjaksoja on kuin yrittäisi taputtaa yhdellä kädellä.

Jos treenaajan ei tarvitse pitää kevennyksiä, hän ei treenaa riittävän kovasti. Jos hän treenaa riittävän kovasti ja ei pidä kevennyksiä, siitä seuraa ongelmia.

Treenikevennykset ovat yksinkertaisesti kokonaiskuormituksen hallintaa eli palautumisen hallintaa.

Jokaisessa lajissa, jossa tavoitteena on fyysinen kehittyminen, pidetään kevennyksiä ja eritehoisia jaksoja, jotta ei ajeta kehittymisen suhteen seinään. Pitkän ajan kehitys merkkaa. Pitkään voi kehittyä vain kontrolloimalla kuormitusta ja palautumista.

Kevennys voi olla muutama ylimääräinen lepopäivä tai kevennysviikko, jolloin treenataan kovaa, mutta määrällisesti vähemmän. Tai treenataan määrällisesti yhtä paljon, mutta kevyemmillä kuormilla. Parhaat tulokset saadaan ajan kanssa ja kokeilemalla.

Voimaharjoittelussa tavallisesti tehdään 3-5 peräkkäistä kovaa viikkoa, joita seuraa kevennysviikko. Kovat viikot voivat olla semikovia tai kovia. Jaksojen ei tarvitse olla viikon mittaisia, mutta se on usein käytännöllistä.

Maksimivoimajaksoilla voi olla kevennyksiä useammin, esim. kaksi kovaa ja yksi kevyt. Aloittelijat voivat mennä pidempään ilman kevennyksiä.


”Kovaa treenaaminen” on suhteellinen käsite.

Smart hard ja dumb hard ovat kaksi lähes päinvastaista asiaa. Toinen kehittää pitkässä juoksussa, toinen johtaa pään hakkaamiseen seinään.

Fatigue masks fitness. Eli todellinen kunto on usein piilossa väsymyksen alla. Voimatasot eivät ole hetkessä hävinneet minnekään, vaikka olisikin salilla pari huonoa päivää alla. Kyky tuottaa voimaa on riippuvainen kropan väsymystilasta (fatigue).

Kannattaa keventää itse hyvissä ajoin ennen kuin kroppa hoitaa kevennyksen puolestasi, esimerkiksi sairastumalla tai loukkaantumisella. Silloin on jo myöhäistä, mutta siitäkin saa arvokasta oppia jatkoa ajatellen.

YLITREENAAMISEN eli ALIPALAUTUMISEN OIREITA:

🤧 Flunssan oireet
😴 Väsymys / uupumus
⤵️ Haluttomuus
🥵 Ei huvita mennä treenaamaan
😭 Treeni ei kulje
💯 Kohonnut leposyke
😵 Unioireet (vaikea saada unen päästä kiinni / heräily)
🚑 Loukkaantumisherkkyys
🤮 Ruokahaluttomuus / makeanhimot

 

Suunnilleen kaikki oireet täsmäävät myös kroonisen stressin ja pitkäaikaisen energiavajeen kanssa, niin ota näistä välillä sitten selvää, että mikä johtuu milloin mistäkin. Sekä stressi että liian vähäinen energiansaanti ovat huomattavan yleisiä tapauksia.

Fyysinen ja henkinen stressi valuu elimistössä samaan laariin. Stressihormoni kortisoli on elimistölle samaa tavaraa, tuli se mistä tahansa lähteestä. Esimerkiksi opiskelijat nostavat voimatasojaan heikommin tenttijaksojen aikana, koska stressi vaikuttaa fyysiseen suoriutumiseen.

Koutsin olisi hyvä olla jossain määrin kartalla näistä asioista valmennettavien kanssa. Valmentaminen on muutakin kuin treenien valvomista ja ohjelmien kirjoittamista, se on myös rentoa jutustelua.

Kevennykset on jees, vaikka ego muuta väittäisi. Vain terve ja riittävän palautunut liikkuja kehittyy.

Liity Targetin kelkkaan tai kysy jotain, jos askarruttaa.

-Mikko