Frisbeegolf ja voimaharjoittelu

Todettiin tuossa erään valmennettavan kanssa, että molemmilla tulee toisinaan harrastettua frisbeegolfia. Pohdimme siinä sitten onko puntista minkälaista hyötyä lajissa.

Äkkiseltään voisi ajatella, ettei voimaharjoittelulla ole lajissa väliä, koska suunnilleen kuka tahansa jaksaa heittää kevyen pelivälineen kohtalaisen kauas. Laji on luonteeltaan repivä, varsinkin olkapää saa kyytiä. Joten voimaharjoittelulla on ehdottomasti paikkansa vammojen ehkäisyssä. Heittotekniikan ja nopeuden yhdistelmällä puolestaan kiekko lentää kauas.

Heittäjien kannattaa tehdä voimatreeniä vammojen ennaltaehkäisemiseksi, mutta myös fyysisten ominaisuuksien parantamiseksi. Moni Suomen huippuheittäjä keskittyy heittämisen lisäksi myös fysiikkaharjoitteluun.

 

Ennaltaehkäisy

Paras tapa suhtautua urheiluvammoihin on niiden ennaltaehkäisy. Moni vaiva voisi olla vältettävissä täsmällisellä voimaharjoittelulla ja hyvillä alkulämmittelyillä. Laji tuottaa olkapäähän melkoisia vääntövoimia, erityisesti kiertäjäkalvosimet ovat kovilla.

Jos heittolajeissa heittäjän lavan seutu on heikko, niin olkapään ja kyynärpään terveys on vaarassa.

Heikko lihas tuppaa myös väsymään helpommin, jolloin toistomäärien kautta vammariski kasvaa. Rasitusvammat johtavat käytännössä aina heittotaukoon, mikä ei heittäjää miellytä. Puutteet liikkuvuudessa myös lisäävät loukkaantumisriskiä. Lajin toispuoleisuus aiheuttaa herkästi puolieroja liikkuvuudessa, mitä on syytä korjailla oheistoiminnassa.

Erityisesti rystypuolen lujat draivit tarvitsevat vahvaa tukea olkapäästä ja yläselästä. Rystypuolen avaus on lajin loukkaantumisherkin suoritus. Jos loukki napsahtaa puutteellisen lämmittelyn takia, niin sitten voi kurkata peiliin.

Erään kyselyn mukaan 67% eli kaksi kolmesta(!) aktiiviheittäjästä loukkaantui vuoden aikana kerran tai useammin.

Yleisimmät vammat tapahtuvat olkapäässä, selässä ja kyynärpäässä, mikä on tyypillistä heittolajeissa.

Jos keskimäärin yli puolet heittäjistä loukkaantuu kauden aikana, on vaikeaa olla perustelematta asianmukaista voimaharjoittelua.

🎯 Valmennukseen mahtuu:

[email protected]
Target Training