Juoksutekniikasta ja voimaharjoittelun hyödyistä

JUOKSUTEKNIIKASTA JA VOIMAHARJOITTELUN HYÖDYISTÄ

Tammikuu on tehnyt taas sen, että osa ihmisistä on alkanut myös lenkkeilemään. Siitä hyvästä tässä pari vinkkiä hyvään juoksutekniikkaan ja mietteitä mitä hyötyä voimaharjoittelusta voisi olla lenkkeilijälle.

🏃‍ Yleisimpiä virheitä on juosta liian “istuvassa” asennossa. Oikea tekniikka on juosta lantio ylhäällä siten, että lonkka ojentuu kunnolla. Ei niin, että takamus laahaa pitkällä. Kroppa luonnostaan ohjaa voimantuottoa sinne, missä on eniten reserviä eli usein etureisille (=suhteessa heikot pakarat/keskikroppa).

💪 Vahvat pakarat ja keskikroppa auttavat pitämään asentoa ylhäällä. Hyvässä tekniikassa ei tapahdu paljoa painopisteen ylös-alas-vatkausta. Voimaharjoittelun merkitys korostuu, jos asento tahtoo romahtaa. Erityisesti heikkovoimaiset juoksijat hyötyvät voimaharjoittelusta ja mitä enemmän kestävyyttä tehdään, sitä suuremmaksi nousee voiman merkitys.

🏃‍ Toinen yleinen virhe on ottaa askel liian kaukaa edestä. Tällöin varsinkin takareisiin kohdistuu suuremmat jarrutusvoimat kuin hyvällä tekniikalla ja rasitusvammariski kohoaa turhaan. Juokse päkiöillä ja älä tule alas kantapää edellä.

💪 Voimaharjoittelu parantaa usein juoksun taloudellisuutta ja lisää juoksunopeutta. Voimaharjoittelun seurauksena myös jänteet vahvistuvat, jolloin niiden elastisuus paranee ja juoksun taloudellisuus paranee. Voit ajatella vahvemman jänteen ikään kuin jäykempänä kuminauhana, joka räpsähtää lujempaa (kimmoisuuden parempi hyödyntäminen). Kun kehityt, pääset samalla energiankulutuksella kovempaa. Tai pääset vähemmällä energiankulutuksella yhtä kovaa kuin aiemmin.

🤓 Lisää voi lukea mm. Huippu-urheiluvalmennus-kirjasta. Mutta ei tarvitse olla urheilija, että nämä perusasiat pätevät, koska perusasiat pätevät aina kaikille.

💪Painotusten vuorottelu voimaharjoittelun ja lenkkeilyn välillä on hyvä idea, varsinkin jos on edistyneempi liikkuja. Voima ja kestävyys ovat vastakkaisia ominaisuuksia, joten molemmat eivät kehity optimaalisesti samanaikaisesti. Nihkeillä juoksukeleillä on hyvä tehdä voimapohjaa ja pitää kestävyys vain ylläpidossa. Jos tavoite on kehittyä kestävyysjuoksussa, niin toki voimaharjoittelu on silloin sivuroolissa, mutta sitä ei sovi väheksyä.

🎯 Lenkkeily (millä tahansa sykealueella) on erittäin huono ja tehoton tapa painonpudotukseen! (kuten liikunta yleensäkin, siitä lisää joskus tuonnempana). Joten älä juokse rasvanpoltto tavoitteena, vaan kunnonkohotus, hyvä fiilis ja muut yleiset terveyshyödyt mielessä.

Ohjelmoinnit ja rasvanpoltot: Ota yhteyttä!