Univaje heittää ruohoa ja keppejä potkuriin, kun tavoitteena on polttaa rasvaa kropasta.
😴 Uni täytyy ottaa huomioon, kun tavoittelet rasvanpolttoa. Uni on yhteydessä käytännössä kaikkiin biologisiin toimintoihin ihmisen elimistössä.
Saatat tehdä kaiken rasvanpolttohommissa muuten oikein; olet energiavajeessa, saat riittävästi proteiinia ja harrastat voimaharjoittelua. Mutta et nuku riittävästi. Ehkä tuloksia saattaa vähän tulla, mutta paljon parempia tuloksia olisi ollut saatavilla. Jos vain olisit ottanut yhden ison perusasian huomioon.
Se on vähän sama kuin päättäisit lähteä puolukkaan; olisit katsonut valmiiksi aurinkoisen päivän, tehnyt eväät valmiiksi ja et olisi kertonut kenellekään salaisesta marjapaikastasi.
Mutta etpä ota mukaan sankoja ja poimuria. Ehkä saat vähän marjoja matkaan, kun raivopäissäsi käsin poimit taskut täyteen, mutta paljon parempia tuloksia olisi ollut saatavilla. Jos vain olisit ottanut yhden ison perusasian huomioon.
🤓 Eräs tutkimus (Nedeltcheva et al. 2010) vertasi kahden viikon ajan kahta eri ryhmää, joista toinen ryhmä nukkui surkeat 5,5h ja toinen ryhmä nukkui komeat 8,5h. Molemmat ryhmät olivat kalorivajeessa.
❗️ Tulokset olivat rajuja:
👍👍 8,5 tuntia nukkunut ryhmä poltti rasvaa keskimäärin 1,4kg eli todella mukavasti.
👎👍 5,5 tuntia nukkunut ryhmä poltti rasvaa keskimäärin 0,6kg.
👎 8,5 tuntia nukkunut ryhmä menetti lihasta keskimäärin 1,4kg eli paljon.
👎 5,5 tuntia nukkunut ryhmä menetti lihasta keskimäärin 2,4kg eli paljon.
✅ Hyvin nukkunut ryhmä poltti siis yli tuplasti enemmän rasvaa kuin vähän nukkuneet.
✅ Vähän nukkumalla menettää enemmän lihasta energiavajeessa kuin hyvin nukkumalla.
✅ Ilman lihasvoimaharjoittelua menettää lihasmassaa energiavajeessa joka tapauksessa. Joten voimaharjoittelun tekeminen on tärkeää, jos haluaa painoa pudottaessa säilyttää lihasmassansa.
🍔 Toisaalta on myös tutkittu (kuva), että univaje lisää ahmittujen kaloreiden määrää.
Univajeessa tulee syötyä jopa 560 kaloria enemmän kuin riittävien unien jälkeen! Eli suunnilleen Big Mac ja vähän päälle.
🍕 Yksi syy tähän on, että “nälkä- ja kylläisyyshormonit”, (leptiini ja greliini) alkavat sekoilla univajeessa. Univajeessa tekee enemmän mieli energiatiheää syötävää. Kun ei tule nukuttua, niin on myös enemmän mahdollisuuksia viettää aikaa jääkaapilla. Vai minne muka menet, kun nouset sängystä pyörimästä? Jääkaapille kenties?;)
Jos unet jäävät vajaaksi, niin oma ehdotukseni on pyrkiä lisäämään vaikkapa puoli tuntia lisää uniaikaa sinne tänne, jos vain ikinä mahdollista. Kokeile, mitä tapahtuu. Tuskin joudut pettymään.
Ota yhteyttä, jos haluat polttaa rasvaa kropastasi paremmin kuin koskaan: [email protected] (tai WhatsApp ->)