Rakkaudentunnustus TRAP BAR maastavedolle ❣️

Trap bar (tai hex bar) on hämmentävän aliarvostettu kapistus. Monelle trap bar tanko on vain mystinen häkkyrä salin nurkassa, mihin ei parane koskea.
Tehdäänpä loppu tuosta väärinymmärryksestä.

Normaalilla maastavedolla ja trap bar maastavedolla on enemmän yhteistä kuin eroavaisuuksia. Molemmissa harjoitetaan samaa liikemallia (lannesarana).

 

Trap bar maastaveto on loistava ja aliarvostettu liike. Kahvat ylhäällä lyhentää nostomatkaa.

 

Miksi tehdä trap bar mavea?

1️⃣ Se on paljon helpompi oppia. Aloittelija oppii sen helposti ja saa nopeammin onnistumisia alle. Painopiste trap bar mavessa ‘ajautuu’ helpommin kohdilleen. Normaalissa maastavedossa painopiste on helposti liian edessä.

2️⃣ Trap bar mavella saa käytännössä saman treenivasteen kuin normivedolla. Trap barilla saa helpommin etureidet mukaan ja pystymmän nostoasennon kuin normimavessa. Alaselkä voi päästä pystymmän asennon ansiosta hieman helpommalla trap barilla. Trap bar mave on kuin normaalin maastavedon ja sumotyylin välimalli.

3️⃣ Urheilijoille trap bar mave on loistava yleisvoimaliike, jolla saa helposti hyvän treenivasteen. Trap bar mavessa pystyy käyttämään isoja kuormia. Urheilijan kannattaa tehdä salilla sitä, millä saa helposti halutun treenivasteen ilman haastavia teknisiä kikkailuja.

4️⃣ Trap bar tangolla on hyvä tehdä myös pidempiä sarjoja, koska tekniikka ei hajoa niin helposti. Trap bar tangolla alaselkää ei yleensä tule yliojennettua pystyasennossa. Se virhe usein näkyy suoralla tangolla nostettaessa.

5️⃣ Trap bar tanko sopii mainiosti lyhytkätisille ja muillekin tyypeille, joilla ei satu olemaan hyvät välitykset suoralla tangolla tehtävään maastavetoon. Trap bar tanko antaa enemmän mahdollisuuksia muokata noston lähtöasentoa.

Normimavessa lähtöasento on käytännössä se, minkä omat välitykset määräävät, ja lähtöasennossa on vain vähän liikkumavaraa. Trap bar tangolla voi tehdä “kyykkymäistä” mavea, joka ei sinällään ole enää maastavetoa vaan… noh, kyykkyä.

6️⃣ Trap bar tangon voi kääntää ympäri siten, että kahvat ovat korkeammalla. Silloin varsinkin liike sopii lyhytkätisille. Myös nivelkulmat muuttuvat tällöin niin, että asento on pystympi ja polvikulma on suurempi. Voima kehittyy niillä nivelkulmilla, joilla treenataan. Pystympi asento on usein “nivelkulmaspesifimpi” moniin urheilulajeihin. Esimerkiksi juoksu tapahtuu melko pystyasennossa. Toki tangon voi nostaa myös pukkien päälle, jolloin tanko on valmiiksi korkeammalla.

Miinuksia:

Monesti saleilla on vain yksi trap bar tanko. Joillain saleilla ei surullisesti ole ensimmäistäkään.

Onneksi (tai harmiksi) se ainoa trap bar tanko on todella harvoin varattu, kun sitä tarvitsee.

 Trap bar tangossa kahvat ovat juuri siinä kohtaa kuin ne ovat. Normivedossa oteleveyttä pystyy hieman säätämään, trap barilla ei.

 Trap baria ei käytetä voimanostokilpailuissa, joten voimanoston harrastajien on tehtävä valtaosa maastavedoista suoralla tangolla. Trap bar mave voisi kenties toimia yhtenä apuliikevariaatioista, mutta se ei ole listalla korkeimmalla.

+++++

❣️ Trap bar maastaveto on loistelias liike voimaharjoitteluun. Se on helppo oppia tekemään hyvällä tekniikalla. Ei sillä, etteikö normaali maastaveto olisi myös loistoliike, mutta kannattaa antaa mahdollisuus trap barille. Varsinkin, aloittelevan treenaajan on helppo saada sillä nopeasti onnistumisia alle.

Tekniikka viimeisen päälle kuntoon?
Tekniikkaohjaukset Joensuussa: [email protected]