BCAA-tuotteet eivät edistä lihaskasvua

Kalliimpi tuote antaa tutkitusti paremman placebovaikutuksen.

 

BCAA-tuotteet ovat yksi hyvin markkinoiduista lisäravinteista, mitkä lihaskasvun suhteen ovat kuitenkin suunnilleen yhtä tyhjän kanssa.

Selitän, miksi näin on:

Proteiinit ovat lihasten rakennusainetta. Proteiinit koostuvat aminohapoista. Aminohappoja on 20 erilaista.

Aminohapoista 9 on välttämättömiä (essential amino acids, EAA). Ne on saatava ravinnosta. Loput aminohapot elimistö osaa valmistaa itse. Proteiinisynteesiin eli lihaskasvuprosessiin vaaditaan nuo välttämättömät 9 aminohappoa.

Vertaus: Tiiliseinä (=proteiini) sisältää 20 erivärisestä tiiliä (=kaikki aminohapot). 9 tietynväristä tiiltä (=välttämättömät aminohapot) on ostettava kaupasta, mutta loput osaat taikoa itse.

Lihaskasvun suhteen aminohappojen kuningas on leusiini. Sitä on saatava ravinnosta. Leusiini antaa “käskyn” proteiinisynteesin aloittamiseen. Ilman leusiinia rakennushomma ei ala alkuunkaan.

Vrt. tiiliseinän rakentaminen on pakko aloittaa tietynlaisella tiilillä, sovitaan nyt vaikkapa punaisella tiilillä (=leusiini). Muuten seinä ei lähde rakentumaan.

BCAA (branched chain amino acids) sisältää vain kolme välttämätöntä aminohappoa, joista yksi on toki leusiini. Muistat jo, että proteiinisynteesiin tarvitaan kaikki 9 välttämätöntä aminohappoa.

BCAA:n käyttäminen on vähän sama kuin muuttaisit taloon, johon on rakennettu vain perustukset, seinät ja katto. Siitä puuttuisivat ovet, ikkunat, lattiamateriaalit, sähköt, viemärit, lämmitys ym. Maksaisit silti tuosta keskeneräisestä talosta aivan liikaa.

Tutkimuksissa BCAA:n vaikutukset proteiinisynteesiin ovat olleet hyvin mitättömiä.

Jos ja kun saat riittävästi leusiinia, BCAA:t ovat hyödyttömiä. Eläinproteiinit sisältävät tarvittavat aminohapot. Kasvissyöjät saavat myös ravinnosta tarvittavat aminohapot. Tosin kasvissyöjän ruokavalio vaatii enemmän tietoista suunnittelua, koska kasvikunnan tuotteet eivät sisällä yhtä hyvässä suhteessa välttämättömiä aminohappoja kuin eläinkunnan tuotteet.

Miksi ostaa BCAA:ta, kun voi tarvittaessa ostaa proteiinijauhetta, joka sisältää varmuudella kaikki tarvittavat aminohapot?