Miten pudottaa painoa? vol. 6️⃣ – Mikä saa ihmisen sitoutumaan painonpudotukseen?

Suurin osa “rasvanpolttoprojekteista” menee reisille sen takia, koska niihin ei sitouduta riittävästi ja riittävän pitkäksi aikaa. Ja toisaalta, jos painonpudotuksen aikana tehdään jotain ihan muuta kuin mitä normaalisti tehtäisiin, niin lopulta liu’utaan hiljalleen vanhoihin tapoihin.

🕵️‍♂️ Mikä laittaa ihmisen sitoutumaan painonpudotukseen?

Meta-analyysi: Weight-loss intervention adherence and factors promoting adherence (Lemstra et al. 2016) niputti yhteen 27 tutkimusta aiheeseen liittyen. Meta-analyyseissa on enemmän voimaa kuin yksittäisissä tutkimuksissa, koska meta-analyyseissa niputetaan yhteen useita samaa aihetta käsitteleviä tutkimuksia.

Tutkimustulokset eivät yllätä: Ihmiset sitoutuvat ohjattuihin/valvottuihin painonpudotusyrityksiin selvästi paremmin kuin itsekseen tehtyihin yrityksiin.

 Ohjaus lisää sitoutuneisuutta noin 65% verrattuna yksin sooloiluun. Esimerkiksi valmentajan kanssa yhdessä suunniteltu ja valmentajan ohjaama tekeminen putoaa tähän kastiin. Jollekin kannattaa olla jossain määrin vastuussa tekemisistään, koska itseään se vasta on helppo ukottaa.

 Lisäksi toisten ihmisten sosiaalinen tuki ja myötäeläminen lisää sitoutumista painonpudotukseen noin 29%, kun verrataan ilman tukea tehtävään painonpudotukseen. Tukiverkko ja muiden ihmisten tsemppi auttaa.

 

Paras keino torjua ylipainoa on puuttua painonnousuun riittävän ajoissa.

Ihminen on siitä hassu otus, että se ottaa asiat todesta vasta, kun ne tapahtuvat itselle. (Nimimerkillä: aloin käyttämään suojalaseja salibandyssa vasta sitten, kun ensin olin ottanut pallon kiinni silmällä ja sokeutunut pariksi tunniksi.)

Painonnousuun saatetaan havahtua vasta, kun lääkäri kertoo, että “sinulla on kakkostyypin diabetes”.

Jos paino nousee keskimäärin vaikkapa 170g kuukaudessa viiden vuoden ajan putkeen, niin se tekee yhteensä yli 10kg lisää massaa. Näkyykö 170g missään? No ei. Mutta 10kg lopulta näkyy ja tuntuu. Ainakin silloin, kun selailee viisi vuotta vanhoja kuvia.

Huom. lihasmassaa treenaavilla painonnousu on monissa tapauksissa tavoiteltava asia. Koska lihas ei tahdo kasvaa aloittelijavaiheen jälkeen ilman plussakaloreita.

Jos sinulla on rasvanpoltto mielessä ja haluat sitoutua tekemiseen ja onnistua, niin tyrkkää viestiä.