KÄÄNTEISTÄ DIEETTIÄ JA VOIMATASOJEN NOSTOA

KÄÄNTEISTÄ DIEETTIÄ JA VOIMATASOJEN NOSTOA

#asiakaskokemuksia tavoitteellisen treenaajan kanssa

Aloitimme Juhon kanssa yhteistyön vuodenvaihteessa. Juholla oli takana ennen sitä omatoiminen 3,5kk dieetti (100kg ➡️ 85kg). Tavoitteenamme oli ja on nostella dieetillä kärsineitä voimatasoja ja kääntää syömiset kohti maltillisia plussakaloreita.

Jälkeenpäin pohdimme, että maltillisempi painonpudotustahti olisi ollut paikallaan, vaikka rasvaa olikin palanut todella kivasti. Paino oli tippunut liian kovaa vauhtia ja voimatasot olivat sen myötä ottaneet isosti osumaa. Myös aineenvaihdunta kävi selkeästi hitaammilla kierroksilla.

Juho sanoi itse jälkiviisaana viisaasti näin:

“Painonpudotuksessa tärkeintä on olla riittävänä kärsivällinen ja hallita painonpudotuksen tahtia. Jälkiviisaana en olisi tiputtanut painoa niin nopeasti, sillä voimatasot kärsivät siitä suhteettomasti.

 Reverse dieettauksessa kannattaa myös olla kärsivällinen, Dieetin jälkeen on nälkäinen olo, jolloin syömiset voi lähteä helposti lapasesta. Tähän auttaa jos asteittain liättävät kalorit nauttii enimmäkseen hiilarin muodossa, jolloin saa syödä määrällisesti enemmän. Tällöin treenitkin sujuvat paremmin.”

 

Tammikuun alussa oli aika kääntää kehittymisvaihe päälle voimatasojen ja lihasmassan kehittymisen kanssa.

➡️ Dieetin jälkeen isot energiamäärien korotukset kerryttävät herkästi rasvaa kroppaan, minkä polttamiseen on käytetty vasta kuukausikaupalla aikaa.

KUVISSA REILUN PARIN KUUKAUDEN PAINOKÄPPYRÄT

“Dieetin purkua” energiamäärää nostamalla asteittain. 3000kcal pitää vielä painon vakaana.

➡️ Oli edettävä taidolla reverse dieetin / käänteisen dieetin muodossa, missä syötyä energiamäärää nostetaan hallitusti ja askelittain. Tavoitteena aineenvaihdunnan kiihdyttäminen niin, että rasvamassan kertyminen minimoidaan. Tässä yksi aiempi reverse diet – esimerkki.

Painossa alkaa nouseva trendi vasta 3200kcal ruokamäärillä.

🔼 Lihasmassan kasvattaminen vaatii energiaa. Pidempään fiksusti treenaanneen on oltava plussakaloreilla, jos mielii lihasta kasvattaa.

🔼 Jos tavoitteet on voimailussa, niin silti kannattaa kasvattaa lihasmassaa. Voimantuotosta lihasmassan koko selittää noin puolet.

🔼 Parin kuukauden jälkeen olemme tilanteessa, jossa energiamääriä on nostettu asteittain 2300kcal –> 3200kcal. Paino on käytännössä noussut vain kilon verran (!) ja trendi on loivasti ylöspäin. Sitä juuri havitellaan.

  • Nyt olemme tilanteessa, josta on mielettömän hyvä jatkaa eteenpäin.

🔼 Takana meillä on nyt 9 viikkoa nousujohteista voimaharjoittelua. Jokaisessa treenissä on tullut kehitystä voimatasoissa pois lukien treenikevennykset, jolloin tarkoituksena on häivyttää kovempien treeniviikkojen kerryttämä väsymys.

🔼 Dieetin jälkeen on turha viettää enää ollenkaan aikaa energiavajeessa. Ensimmäisen kalorikorotuksen dieetin jälkeen kannattaa olla hieman yli oletetun ylläpitokulutuksen.

Huom! Kevyempi kroppa kuluttaa vähemmän energiaa, joten uusi ylläpitokulutus on pienempi kuin silloin joskus painavampana.

🔼 Ei ole tavatonta, että paino putoaa yhä, vaikka energiamääriä nostetaan. Niin myös kävi meillä Juhon kanssa. Siihen pitää reagoida ja uskaltaa vain syödä enemmän.

🔼 Jos kalorit olisi nostettu suoraan 2300 ➡️ 3200, niin noin ison korotuksen myötä kropan kyytiin olisi helposti voinut tarttua turhia määriä rasvaa. Olisi saattanut myös pikkuisen turvottaa.

🔼 Melko reilusti sitä saa yleensä kehittyäkseen syödä. Monesti saa miettiä, miten monella jää kehittyminen siitä kiinni, kun ei uskalleta tai ymmärretä syödä tarpeeksi. Se on hieman erikoista, että moni haluaa treenata kovaa ja suunnittelee treeninsä viimeisen päälle, mutta hidastavat / vaikeuttavat / pilaavat kehittymisen vähäisillä syömisillä.

🔼 Taas kerran yksilöllisyyttä on korostettava. Eri tyyppien kropat toimivat eri tavalla.

Juhon tapauksessa metabolia sopeutuu lisättyihin syömisiin melko vikkelästi ja paino sahaa oikein huolella, mutta selkeä trendi alkaa näkyä nyt tietyllä syömismäärällä. Tavallisesti paino nousee sukkelasti kilon tai kaksi lisätyn hiilihydraatin ja sen sitoman nesteen myötä, mutta tässä tapauksessa ei käynyt niin. Lisätty energia meni suoraan kropan käyttöön.

“Kärsivällisyys maksaa itsensä takaisin.”

 

Vielä ehtii saavuttamaan hyviä muutoksia ennen t-paitakelejä kehonkoostumuksen suhteen.

🎯 Jos voin auttaa sinua hyviin tuloksiin, niin pistä viestiä WhatsAppilla tai maililla ja kysele lisää!

Vielä sinulle olisi paikka valmennuksessa avoinna! Valmennusta etänä verkon välityksellä. Lähivalmennukset / pt-treenit Joensuussa.

-Mikko