Miten pudottaa painoa? Vol.4 – Miten kroppa sopeutuu syötyihin kaloreihin?

Mitä kalorit ovat, kun ei niitä oikein voi nähdä, haistaa tai maistaa? Kalorit ovat kirjaimellisesti energiaa ja ylimääräinen energia kertyy ajan saatossa rasvakudokseen.
 
Jollain tapaa kaloreihin pääsee konkreettisesti käsiksi, jos vertaa niitä rahaan. Kroppa käyttää kaloreita hyväkseen hieman samalla tavalla kuin ihminen toimii rahan kanssa.
 
🍔 Kun kaloreita tulee enemmän, kroppa nostaa kulutustaan. Elimistö kuluttaa enemmän energiaa (kaloreita), kun energiaa tulee enemmän. Aineenvaihdunta kiihtyy. Kun energiaa tulee enemmän, kroppa voi käyttää sitä holtittomammin. Kropalle jää varaa esimerkiksi kehittää energiasyöppöjä lihaksia (edellyttäen tietysti, että niitä on rasitettu riittävästi aiemmin).
 
💲 Puolestaan, jos rahaa tulee enemmän, ihminen käyttää sitä myös tavallisesti enemmän. Massia voi kuluttaa silloin asioihin, jotka eivät ole arjen prioriteettilistalla kovin korkealla. Silloin voi ostaa kolmannet samanlaiset salihousut tai sukset, joita ei käytä.
 
🍔 Kun kaloreita tulee (liian) vähän, kroppa pohtii, että “pulassa taidetaan olla, täytyy pyrkiä estämään nälkiintyminen.”
Sen seurauksena kroppa katsoo tarkasti, mihin vähäinen sisääntuleva energia kannattaa käyttää. Silloin ei ole varaa kehittää paljon energiaa syöviä lihaksia. Elintoiminnot on turvattava. Aineenvaihdunta hidastuu. Esimerkiksi lämmöntuotannosta voidaan säästää, mistä seurauksena on se, ettei hiki meinaa irrota treenatessakaan. Loukkaantumisherkkyys nousee, koska kudoksia korjaavaa tavaraa ei tule tarpeeksi. Loukkaantuminen on huokaus elimistölle, kun säästöliekillä ei tarvitse harrastaa energiaa kuluttavaa urheilua.
 
💲 Puolestaan, jos rahaa on niukasti, ihminen katsoo tarkasti, mihin vähät roposet laitetaan. Ruokaa olisi ainakin saatava ja sähkölasku pitäisi maksaa. Silloin ei lomailla tai käydä konserteissa.
 
🍔 Kun kaloreita tulee paljon ja niitä ei kuluteta, ne jäävät säästöön eli tarttuvat rasvakudokseen.
💲 Kun rahaa tulee paljon ja niitä ei kuluteta, ne jäävät jemmaan tilille.
 
🍔 Kun kaloreita tulee yhtä paljon kuin niitä kulutetaan, rasvan määrä ei muutu kropassa.
💲 Kun rahaa tulee yhtä paljon kuin sitä kulutetaan, tilin saldo ei muutu.
 
🍔 Kun kaloreita kulutetaan enemmän kuin niitä saadaan, jäädään miinukselle, jolloin kroppa käyttää säästöjään eli rasvakerrosta (ja lihaksia, jos niitä ei treenata) energiavelan maksamiseen. Ihminen siis laihtuu
💲 Kun rahaa kuluu enemmän kuin sitä tulee sisään, säästöt alkavat huveta.
 
🍔 Ihmisen elimistö ei varsinaisesti käytä kaloreita hukkaan… (esimerkiksi lihaskasvuun, kun pitäisi elintoiminnot turvata)
💲 …toisin kuin ihminen saattaa tehdä rahan kanssa. Rahaa saatetaan käyttää turhuuksiin, kuten rasvanpolttajakapseleihin tai BCAA-tuotteisiin.
 
🍔 Kun henkilö haluaa polttaa rasvaa, voi hän miettiä päivittäisen “kaloribudjetin“, jonka voi käyttää päivässä. Esimerkiksi budjetti voi olla päivässä 2400-2600 kalorin tienoilla, jos on tultu siihen tulokseen, että päivittäinen kulutus on 3000kcal luokkaa.
Budjetin voi käyttää monella erilaisella fiksulla tavalla ja toisaalta myös monella järjettömällä tavalla. Välillä voi lipsahtaa budjetin yli, mutta ei se estä jatkamasta budjetin noudattamista seuraavana päivänä.
(Huom. ei näitä tarvitse tietää kalorin tarkkuudella. Mitä tavoitteellisempi henkilö on, sitä tarkemmin näistä voi olla kartalla. Joillekin sopii tarkempi tekeminen, joillekin suurpiirteisempi. Kaikenlaisia tapoja on onnistuneesti toteutettu rasvanpolttovalmennuksissa.)
 
💲 Samoin, kun ihminen haluaa säästää vaikkapa lomamatkaa varten, voi kyseeseen tulla budjetin noudattaminen. Rahaa voi käyttää fiksusti tai ei-niin-fiksusti, mutta aina voi aloittaa uudestaan säästämisen.
 
Jos et tiedä, mistä aloittaa fiksusti painonpudotuksen suhteen, niin tyrkkää viestiä. Tai jos uskot tietäväsi ja haluat varmistaa asian, niin tarkastellaan porukassa.
 
-Mikko