LOW BAR KYYKKY

LOW BAR KYYKKY
– Uskalla nojata riittävän jyrkkään etuviistoon

Erään valmennettavan kanssa mallailtiin vaihtelun vuoksi low bar kyykkyä. Se innosti rustaamaan kyykkäämisestä pari sanaa.

 

Asiaa (low bar) kyykystä:

🔸 Low bar kyykyssä tanko makaa suunnilleen takahartioiden päällä. High bar kyykyssä tanko on ylempänä, epäkkäiden päällä.

🔹 Tangon paikka voi tuntua low barissa hassulta, jos on tottunut kyykkäämään tanko epäkkäiden päällä. Anna tottumiseen aikaa.

🔸 Uskalla nojata torsoa tarvittavan jyrkkään kulmaan. On yleinen kyykkyvirhe yrittää pysyä liian pystyssä.
Painopisteen tulisi pysyä aina keskellä jalkaterää. Polvet saavat kyllä ylittää varvaslinjan.

Kyykyssä on nojattava
omien välitysten mukaiseen kulmaan

🔹 Välitykset (torson, reiden ja säären pituuksien suhteet) määrittävät etunojan jyrkkyyden.

➡️ Hyvä valmentaja näkee nopeasti treenaajan kyykkäämisestä, millainen kyykkytyyli todennäköisesti sopii hänen välityksilleen hyvin.

Paras paikka pitää tankoa niskassa on todennäköisimmin siinä kohdassa, missä yksinkertaisesti tuntuu parhaalta. Se on hyvä paikka tangolle, missä kyykky pysyy vakaana ja tekniikka säilyy hyvänä.

Sillä ei oikeasti ole niin suurta väliä kyykkääkö low barilla vai high barilla. Molemmilla kehittyy vallan hyvin. Painottaisin tyylissä mukavuutta ja kyykyn vakautta.

➡️ Valmentajan silmä kehittyy kokemuksen myötä näkemään nopeasti tekniikkavirheet suorituksissa. Mutta myös hyvät asiat tekniikassa osuvat silmään saman tien.

Näin yhdestäkin tekniikkavalmennuksesta saa hyötyä, kun valmentaja on kartalla.

🔸 Low bar -tyylillä useimmat kyykkäävät hieman (5-10%) enemmän kuin high bar -tyylillä. Enimmäkseen siksi, koska selän momenttivarsi jää low barilla lyhyemmäksi🤓

➡️ yläkroppa pääsee hieman helpommalla
➡️ vrt. etukyykkyyn, jossa yläkroppa joutuu kovimmille, koska siinä on pisin momenttivarsi selälle (ja pienemmät kuormat)

🔹 Jos enemmän kyykkäilee, kannattanee kyykkäillä useammalla kuin vain yhdellä ja samalla kyykkytyylillä koko loppuelämä.

Varastosta voi löytyä esimerkiksi high baria, low baria, etukyykkyä ja kyykkyjä hieman eri levyisillä jalkojen asennoilla.
➡️ Nivelet ja lihakset rasittuvat hieman eri kulmista
➡️ säästöä.

Esimerkiksi etukyykyssä alaselkä pääsee pystymmän asennon ansiosta helpommalla kuin takakyykyissä. Kuten trap bar mavessa ja sumomavessa alaselkä pääsee helpommalla verrattuna normityyliin.

Useamman variaation ansiosta hermoverkko pääkyykkyliikkeen ympärillä paranee.

Kehittymistä ja sen jatkumista ei voi estää.

🔹 Apua monipuolisuudesta on varmuudella myös jalkojen hypertrofiaharjoittelussa.