VALMENNUSPALAUTE:  NOPEUS- JA KESTÄVYYSTREENIÄ  RUUHKAVUOSIEN KESKELLÄ

Ruuhkavuosien keskeltä kotisalilla treenaaja, työpaikan palloiluvuoroilla sekä omilla höntsäpeleillä palloileva noin keski-ikäinen herrasmies Antti tuumasi, että voisi nopeus- ja kestävyysominaisuuksia kehittää voimaharjoittelun ohessa. Koska kaikki onnistui näppärästi kotona tai lähistöllä, niin ei ollut kuin toteuttaa.

1) Minkälaisin tavoittein ja ajatuksin tulit valmennukseen? Oliko
kenties joku haaste tai ongelma, mille halusit löytää ratkaisuja?

“Halusin kokeilla, saisiko lisää nopeutta melko kankeaan kroppaan. Ylipäänsä kiinnosti, millaista treeniä nopeuden kehittäminen vaatii. Kylkeen tuli myös alakropan voimatreenaaminen.”

2) Oliko treenaaminen ja koutsaus millä tavalla samanlaista/erilaista
kuin etukäteen ajattelit? Mitä eroa olisi kenties ollut, jos olisit omin
avuin tehnyt?

“Ei tällaisia treenejä pysty itse suunnittelemaan, ellei ole aikaisempaa kokemusta. Tiesin jo entuudestaan, että käsissä on valmis paketti kun Mikkoon ottaa yhteyttä asiasta.”

3) Tuliko minkälaisia oivalluksia? Miten huomasit konkreettisesti, että
hommahan taitaa toimia?

“Nopeustreenit itsessään ei ole kovin kuormittavia, ne pitää vain tehdä levänneenä, muuten ei oikein edistyminen onnistu. Progression seuraaminen on aika konkreettista kun vaikka hyppypituudet mitataan. Tulosten parannetessa jatkuvasti, oli aika varma olo, että kehitystä tulee. Tosin lähtötaso nopeudessa ei ollut kaksinen.”

4) Mitä jäi valmennuksesta käteen?

“Palloilulajeissa on huomannut, että on nopeampi, ketterämpi ja kestävämpi kuin aikaisemmin, noinkin lyhyellä ohjelmalla. Ja ainahan voimatasojen lisäys antaa vähintään itseluottamusta.”

5) Miksi voisit suositella Target Trainingia, jos joku pohtisi
valmennuskuvioita?

“Hinta/laatu taso oli kyllä kohdillaan. Hyvät ohjeistukset oli treeneihin ja kysymällä sai lisäapuja.  Mikko itse vahvana monipuolisena palloiloijana on hyvä esimerkki, miksi kannattaa välillä puntin ohella treenailla nopeutta, ketteryyttä ja kestävyyttäkin.”

 

MUUTAMIA TULOSKEHITYKSIÄ:
  • Vauhditon pituus: +46cm
  • Vauhditon 3-loikka: +42cm

Juoksunopeuteen ei luotettavia omia testejä, muuta kuin että itse huomasi kehittyneensä.

3KK NOPEUSJAKSON PERÄÄN OTIMME 3KK KESTÄVYYSPAINOTTEISEN PÄTKÄN

  • Puolikas Cooper eli 6min kipitys kehittyi 1440m –> 1590m.

(Huomioi, kuinka hyväntahtoinen koutsi laittoi testiksi puolikkaan Cooperin eikä kokonaista 12min painajaista.)

  • Leuanveto kehittyi kivasti:  3 * 7 * 7,5kg –> 3 * 3 * 20kg –> 3 * 3 * 30kg –> ja lopulta ykkösenkka 1 * 44kg

Ihan hyvin voi ja kannattaa muidenkin kuin urheilijoiden treenata nopeusjuttuja. Mielekästä on huomata olevansa vikkelämpi pelivuoroilla. Nopeuspään treenaaminen voi olla mukavaa vaihtelua normitreenaamiseen.

Milloin viimeksi olet juossut täysillä tai ottanut räjähtävän kiihdytyksen?

Entä jos saat pelastettua jonkun liukkaalla kompuroinnin talvella, kun jaloista löytyy yllättävää räjähtävyyttä ja ketteryyttä?

Entä jos treenaaminen ja kehittyminen on kivaa?

Ruuhkavuosina muuttujia riittää ja niin sen kuuluu ollakin, mutta ihmeen hyvin sitä saa silti kehitystä vähälläkin aikaiseksi.

-Mikko