VALMENNUSPALAUTE: Salibandyn fysiikkaharjoittelua Saksan Bundesligassa

🎯 Sain ohjelmoida Askolle viime kesän kesäharjoittelun ja kauden aikaiset fysiikkatreenit. Asko pelaa salibandya Saksan pääsarjassa, Bundesligassa.
 
Alla Askon palautteet:
 

1) Minkälaisin tavoittein ja ajatuksin tulit valmennukseen? Oliko kenties joku haaste tai ongelma, mille halusit löytää ratkaisuja?

“Olimme kaudella 22/23 voittaneet Saksan salibandyn 2. Bundesliigan ja samalla lunastaneet paikan seuraavaksi kaudeksi 1. Bundesliigaan.

Tiesin, että pelin tempo ja yksilöiden taitotaso tulisi merkittävästi nousemaan. Isokokoisena puolustajana halusin paremmin pystyä vastaamaan vikkelien hyökkääjien tempoon.

Siksi kesän harjoituskauden tavoitteenani oli lisätä räjähtävyyttä, nopeutta ja terävyyttä suunnanmuutoksissa.

Edellistä kautta haittasivat myös polvivamma ja jalkojen kipuilu kovan rasituksen alla, joten pyrin myös vahvistamaan alakropan voimatasojani tarkoituksena lievittää näitä vaivoja.”

2) Oliko treenaaminen ja koutsaus millä tavalla samanlaista/erilaista kuin etukäteen ajattelit? Mitä eroa olisi kenties ollut, jos olisit omin avuin tehnyt?

“Tarvitsin eniten apua treeniohjelman tekemiseen. Omaan aika hyvän harjoitusmotivaation ja treenasin nopeutta ja voimaa itsenäisesti sekä joukkueen kanssa, mutta treenaamisesta puuttui tavoitteellisuus ja pitkäjänteisyys.

Treenien sisältö tuli aiemmin päätettyä usein samana päivänä, enkä seurannut viikko- tai kuukausivolyymeja. Tämä oli merkittävin syy sille, miksi päätin hakea valmennusta.

Halusin ulkoistaa treenien suunnittelun ja keskittyä treenaamisen parhaaseen osuuteen: itse treenaamiseen.

Koutsaus hoitui Mikon kanssa etänä whatsapin kautta. Mikko loi ohjelman kuukausittain ja tarjosi työkalun, johon treenaamiset kirjattiin ylös.”

3) Tuliko minkälaisia oivalluksia? Miten huomasit konkreettisesti, että hommahan taitaa toimia?

“Vaikka luulin tietäväni tämän jo aikaisemmin, Mikon koutsauksessa tuli oikeasti sisäistettyä se, kuinka tärkeää voima- ja nopeustreenaamisessa on treenin ajoittaminen oikealla päivälle kehon lepotilan kannalta.

Suunnitelimme treeniviikkoja sen mukaan, miten saisimme tärkeimmät treenit kohdistettua oikean kehon lepotilaan. Tämä ei ollut ihan yksinkertaista, sillä omaan kalenteriin kuului työn ja treenin ohessa myös paljon matkustamista.

Mikko pystyi tosi joustavasti jeesaamaan treenien suunnittelussa omaan kalenteriini.”

4) Mitä jäi valmennuksesta käteen?

Valmennuksesta jäi tuloksien ohella käteen erilainen mentaliteetti treenamista kohtaan.

En enää pyri maksimoimaan treenien määrää ja saan nykyään enemmän kiksejä, kun on saanut tehtyä hyvän treenin oikeaan saumaan. Kehon tuntuessa väsyneeltä ei myöskään enää vaivaa huono omatunto jäädessä kotiin lepäämään.”

5) Miksi voisit suositella Target Trainingia, jos joku pohtisi valmennuskuvioita?

Voin suositella Mikkoa ja Target Trainingia kaikille salibandypelaajille ja muillekin palloilijoille, joilla on fyysinen kehitys jäänyt laahaamaan ja jotka haluavat fysiikan kehittämisen kautta luoda etua kentällä.

Mikolla on laaja tuntemus lajin fyysistä vaatimuksista ja hän pystyy auttamaan harjoittelussa henkilökohtaiset vaateet huomioiden.

Yhteistyö Mikon kanssa jatkui kevennetyllä ohjelmalla myös salibandykauden aikana.”

🎯🎯🎯

Teemana meillä olisi voinut olla ‘määrästä ja epäjohdonmukaisuudesta suunnitelmalliseen nousujohteisuuteen’.
 
Aiemmin omat ja seuran treenit olivat olleet hieman sekameteliä ja jalkavaivat olivat tuottaneet murhetta.
 

🎯 Hyvästä kesästä ja kauden aikaisesta treenaamisesta seurasi:

 
★ Asko säilyi ehjänä koko kauden
★ Eniten lajiharjoituksissa ja peleissä koko joukkueesta
★ Itseluottamus nousi, kun fysiikka kehittyi eivätkä loukit vaivanneet
★ Tunne siitä, miten on nopeampi, räjähtävämpi ja jaksaa paremmin.
 
💡 Jos treenaajalla menee niin hyvin, että hän saa itseluottamusta tekemiseen, niin silloin koutsikin saa lisää itseluottamusta omaan tekemiseen.
 
🤝 Kun joku sijoittaa sinuun, jotta auttaisit häntä kehittymään, niin aina sitä toivoo olevansa luottamuksen arvoinen ja pystyvänsä auttamaan. Kun muuttujia riittää, niin onnistumiset eivät ole aina itsestäänselvyyksiä.
 
📈 Kun asiakas sijoittaa valmentajaan kehittääkseen itseään, on se samalla myös sijoitus valmentajan kehittymiseen. Jokainen keissi opettaa toivottavasti molempia.
 
⚡️ Askon kanssa myllättiin kesäharjoittelu uuteen uskoon. Parhaamme mukaan treenattiin myös kauden aikana nopeutta ja voimaa.
 
⏳ Kun viikossa on kolme lajitreeniä ja peli(t) päälle, niin se jättää niukasti aikaa fysiikkatreeneistä kehittävälle palautumiselle. Treeniajankohtia täytyi välillä lennosta sumplia.
 
Pienin tavoite on ylläpitää tuloksia kauden aikana, jotta pääsee hyvältä tasolta jatkamaan ja kehittymään seuraavalla off-seasonilla.
 
Mieluusti kehitystä otetaan vastaan myös kauden aikana ja sitä tavoitellaan.
 
Jos kauden aikana ei laiteta laatua voima- ja nopeustreeneihin, niin uusi off-season alkaa ikävästi suunnilleen siitä, mistä vuosi sitten.
Samaa pyörää pyöritellään silloin vuodesta toiseen, kun voima- ja nopeustasot pääsevät laskemaan kauden aikana.
 
Fiksu voimatreeni on hyvää vakuuttamista vaivojen ja loukkien suhteen. Urheilun muuttujat, onni ja sattuma, vaikuttavat toki niihin.
 
🐃 Salibandyssa tai muissakaan pallopeleissä ei kuitenkaan testata kuka on vahvin. Tärkeää on se, kuinka hankittu voima siirtyy lajisuoritukseen.
 
💥 Lajissa on kivaa olla vahvempi, nopeampi ja kestävämpi, vaikka pelitaitoja ei voita mikään.
 
📬 Pistä viestiä, jos (kesä)treenien ulkoistaminen voisi kiinnostaa!
 
-Mikko
wa:0503441244
 
Lue myös aiheeseen liittyen: