Miten pudottaa painoa Vol.2 – Liikunta on huono keino laihduttaa

Veikö kesä kesäkunnon mennessään?

Liikunta on surkea keino laihduttaa❗️

Jos kysyisin päivän aikana jokaiselta vastaantulijalta, että “Mikä on mielestäsi liikunnan suurin hyöty?”, moni varmasti vastaisi, että liikunta on hyvä keino pudottaa painoa (ei ole).

Jokainen on varmasti kuullut jonkun suusta, että “pitäisi ruveta lenkkeilemään”, kun ajatuksena on painonpudotus. Lenkkeily kyllä kannattaa, mutta muista syistä.

Alla on linkki, jonka takana on yli 60 tutkimusta siitä, miten liikunta on huono keino pudottaa painoa.

https://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-calories

🥵 Pelkällä liikunnalla ei saa aikaan kaksista kalorivajetta. Liikunta ei kuluta lähimainkaan niin paljoa, miltä se “tuntuu”. Varsinkin rasvanpolttosyke on pelkkää hömppää painonpudotukseen.

Tuhoat helposti tunnissa liikunnasta aiheutuneen kalorinkulutuksen viiden minuutin syömisillä.

🤤 Ihmisillä on tapana kompensoida liikunnan aiheuttamaa kulutusta lisäämällä syömisiään. Syömisiä lisätään yleensä vielä huomaamatta(!). Tämä on yksi hyvin tärkeä seikka, miksi liikunta tuntuu pudottavan painoa heikosti.

🤥 Ihmiset järjestään yliarvioivat reilusti liikunnan aiheuttaman kulutuksen ja puolestaan aliarvioivat huomattavasti syötyjen kaloreiden määrät. Se ei ole mikään hyvä kombo, kun toiveissa on pudotella painoa.

🤔 “Kalorit ulos”-muuttujaa eli päivittäistä kalorinkulutusta on arjessa vaikeaa tietää tarkasti. Mutta sen, mitä suuhunsa laittaa, voi kohtuullisen hyvällä tarkkuudella tietää. Pelkkä liikunnan aiheuttama kulutus pudottaa painoa vähemmän kuin sen laskennallisesti pitäisi.

Pelkkä ruokavalio pudottaa painoa huomattavasti paremmin kuin pelkkä liikunta. Paras taktiikka on ruokavalion ja liikunnan yhdistelmä. Erityisesti voimaharjoittelua kannattaa tehdä, jos lihasten säästäminen kiinnostaa energiavajeessa.

‼️ Arkiaktiivuus kuluttaa tavallisesti enemmän energiaa kuin erilliset liikuntasuoritukset. Arkiaktiivisuus (non-exercise activity) aiheuttaa päivän energiakulutuksesta keskimäärin noin 15% ja erilliset liikuntasuoritukset aiheuttavat vain noin 5% päivän kokonaiskulutuksesta. Melkoisen pieniä lukuja.

Parasta on arkiaktiivisuuden ja liikunnan kombo. Tietysti, jos on istumatyö, niin minkäs sille mahtaa, mutta koko työpäivää ei kannata istua.

 Pitkän ajan painonpudotuksessa onnistuineita henkilöitä yhdistää useimmiten edistymisen seuranta (esim painon seuranta), tietoinen energiavajeessa oleminen (syömisten tarkkailu) ja säännöllinen liikunta.

“No mitäs pirua, kun juuri sanottiin, että liikunta laihduttaa huonosti?”

Säännöllinen liikunta on yksi parhaista painonhallintakeinoista eli se pitää painon helpommin vakaana. Painon pitäminen samana ei vaadi kalorivajetta.

Liikunnan avulla terveet nälkä- ja kylläisyyssignaalit pelittävät huomattavasti paremmin. Tiedäthän ne tyypit, jotka eivät liiku ja heillä on todella harvakseltaan nälkä.

💩 Jos joku tarjoaa “rasvanpoltto-ohjelmaa” ilman syömisten tarkastelua, niin tiedät nyt, että palvelua tarjotaan joko ilman parempaa tietämystä tai siinä hieman jekutetaan kuluttajaa. Liikunta auttaa jonkin verran lisäämään kulutusta, mutta “rasvanpoltto-ohjelmat” ovat aika lailla yhtä tyhjän kanssa.

 Kun tavoitteena on pudottaa painoa, löydä itsellesi sopiva tapa olla kohtuullisessa energiavajeessa, mitä pystyt toteuttamaan mielekkäästi ja ylläpitämään pitkään. Harrasta liikuntaa sen kuntoa parantavan ja massiivisia terveyshyötyjä tarjoavan vaikutuksen takia.

Vaikka otsikko viittaa miehiin, samat fysiikan lait pätevät naisiin, mitä tulee painonpudotukseen. Ainoa tapa polttaa rasvaa on olla kalorivajeessa.

🎯Tyrkkää viestiä, jos haluat saada rasvaa palamaan pysyvästi. Valmennusta myös on-line.

[email protected]